Gemakkelijk veilig en snel online het rijbewijs verlengen!

Veelgestelde vragen

Online dienst rijbewijs aanvragen

Neem a.u.b. contact op met de RDW.
Als u getrouwd bent heeft u de keuze om uw aangetrouwde naam ook op uw rijbewijs te zetten. U bepaalt zelf of u dit doet of niet. Het is niet verplicht om uw aangetrouwde naam op te geven.
Het online verlengen van het rijbewijs kost in 2018 39,45 euro en in 2019 39,78 euro.

Het digitale aanvraagproces

U betaalt uw digitale aanvraag met iDeal.
Controleer of u wel het juiste e-mailadres heeft doorgegeven en/of controleer uw ongewenste mail. U kunt ook via de website inloggen. Hier kunt u controleren of u de dienst in kunt en het rijbewijs digitaal kunt aanvragen.
Heef u bij de fotograaf geen of een verkeerd e-mailadres opgegeven? Dan kunt u wel de digitale aanvraag doen via de website van de RDW. Hier ziet u dan of uw foto is goed- of afgekeurd en/of u verder kunt met de aanvraag. Volg hiervoor het stappenplan.
U kunt met de pasfoto die u van de fotograaf heeft meegekregen een aanvraag doen bij de gemeente.
Nee, dit hoeft niet bij uw fotograaf. U kunt de digitale aanvraag overal doen en op elk moment (binnen 6 maanden). U heeft wel een internetverbinding nodig.
U ontvangt van de RDW een mail met hierin de reden waarom u de aanvraag niet online kunt doen. U kunt naar het gemeentehuis voor het aanvragen van uw rijbewijs.
  1. Optie 1: U bent nog in het bezit van een papieren rijbewijs.
  2. Optie 2: De pasfoto die u heeft aangeleverd is vergeleken met uw pasfoto in het rijbewijzenregister.
  3. Optie 3: U heeft op een eerder moment geprobeerd uw rijbewijs digitaal aan te vragen.
Voorwaarden:
  • U bent in het bezit van een geldig Nederlands rijbewijs.
  • U woont in een gemeente waar online verlengen mogelijk is tijdens een proefperiode.
  • U heeft een Android telefoon met NFC.
  • U heeft de DigiD-app met extra zekerheid over uw identiteit.
  • U heeft uw rijbewijsnummer zoals op uw huidige rijbewijs staat bij de hand.

Rijbewijs ophalen

U haalt uw rijbewijs op bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Heeft uw gemeente meerdere locaties? Dan heeft u bij het doen van de aanvraag zelf een locatie gekozen waar u het rijbewijs op kunt halen. U heeft hiervan een bevestiging ontvangen. Houd rekening met de openingstijden van uw gemeente.
U krijgt per e-mail (op het door u opgegeven e-mailadres) bericht van de RDW, wanneer u uw rijbewijs op kunt halen bij de gemeente. Heeft u geen bevestiging gehad per mail, dan kunt u er vanuit gaan dat het rijbewijs 2 werkdagen na het doen van de aanvraag klaar ligt bij de gemeente. Houd rekening met de openingstijden van uw gemeente.

Algemene vragen

Het ministerie van I&W bepaalt de feitelijke uitbreiding. Er zijn een aantal criteria om van de huidige vijftien naar maximaal dertig gemeenten te gaan. Deze lijst wordt nog nader uitgewerkt. De eerste vijftien, waar het experiment nu mee gestart is, is gebaseerd op een lijst van de Nederlandse Vereniging van Burgerzaken (NVVB). Wij zullen de gemeenten afzonderlijk benaderen als de uitbreidingslijst besproken is. Waarschijnlijk zullen we nog gaan communiceren naar alle gemeenten over de eventuele uitbreiding. Interesse om mee te doen aan het experiment? Neem dan contact op met de NVVB.
De RDW bewaart uw digitale foto 6 maanden. Daarna worden uw gegevens verwijderd en moet u opnieuw langs de fotograaf.
Nee, het blijft altijd mogelijk om de aanvraag voor een rijbewijs bij de gemeente aan te vragen. Vergeet niet uw (geprinte) foto mee te nemen naar het gemeentehuis.
U kunt uw rijbewijs niet online verlengen bij de RDW. Ga naar de gemeente om uw rijbewijs te verlengen.
NFC wordt nog niet ondersteund door Apple en Microsoft.

Fotograaf

Op het rijbewijs moet een recente pasfoto van de rijbewijshouder staan. De fotografen van Pasfoto-Organisatie maken gebruik van software om de pasfoto digitaal afgeschermd en veilig te versturen naar de RDW. Zodra de RDW deze pasfoto heeft ontvangen, ontvangt u per mail bericht over het doen van de digitale aanvraag bij de RDW.
U kunt terecht bij de door de RDW erkende fotografen. Een overzicht van erkende fotografen is te vinden op deze website. De aangesloten fotografen zijn te herkennen aan de RDW erkenningssticker.
Er is gekozen voor een Erkenningsregeling om de kwaliteit en veiligheid te waarborgen. Tijdens de proef is een aantal fotografen aangesloten. Het kan zijn dat de fotograaf bij u in de buurt nog geen erkenning heeft aangevraagd.
Nee, u hoeft uw het rijbewijs niet mee te nemen. De fotograaf heeft alleen uw rijbewijsnummer nodig. Dit nummer is te vinden op de voorzijde van uw document onder nummer 5. De fotograaf stuurt uw rijbewijsnummer, foto en handtekening naar de RDW.
De fotograaf stuurt uw gegevens beveiligd door naar de RDW en verwijdert automatisch uw gegevens.
Het is lastig na te gaan waar dit fout gaat. Heeft u mogelijk een typefout gemaakt? Of staat de mail in uw ongewenste mail?

U kunt via deze website de dienst 'Digitaal aanvragen rijbewijs' proberen te gebruiken. Als uw pasfoto en handtekening zijn goedgekeurd, krijgt u toegang tot de dienst. Bij een afwijzing is toegang tot de dienst (achter het DigiD inloggen) niet mogelijk.

Inloggen op dienst Rijbewijs aanvragen

Neem hiervoor contact op met DigiD.
Ja, u kunt met uw iPhone het rijbewijs ook digitaal aanvragen. Ga voor meer informatie en de voorwaarden naar de website van Logius
U kunt met uw telefoon niet inloggen met DigiD en daardoor het rijbewijs niet digitaal aanvragen. Voor het inloggen heeft u een telefoon nodig met NFC.